Det personliga brevet avgör om du får jobbet

personligt brev jobb

Vid en jobbansökan krigar man ofta med en stor mängd andra som söker samma jobb och det krävs att ditt personliga brev levererar.

En arbetsgivare kommer gå igenom flera ansökningar på en gång och direkt efter varandra. Är det många ansökningar så kommer de som känns bra hamna i en hög och de som är dåliga hamna i en annan. Mycket tid kommer heller inte läggas här utan det är först när man sorterat fram de man tyckte såg bäst ut som man börjar titta noga. Därför krävs det att din personliga brev är så bra så att du ”kommer vidare”.

Det personliga brevet kommer tillsammans med ditt CV stå för jobbansökan och båda måste vara bra. En del arbetsgivare tittare snabbt direkt på CV för att se tidigare erfarenheter medan andra tittar på det personliga brevet och skummar lite snabbt för att få en känsla om dig.

Det personliga brevet är där för att ge lite färg på din ansökan och då menar inte jag färg ordagrant utan för att ge en kontrast till ett ganska tråkigt och strikt CV. Det personliga brevet kommer visa vem du är, vilken resa du gjort inom arbetslivet och varför du passar till jobbet du söker.

För att bemästra detta och få ett så bra personligt brev som möjligt så är det viktigt för dig att du gör det bra. Ett av de bästa sätten är att jämföra flera bra mallar på personliga brev och på så sätt få en uppfattning om hur ditt står sig i förhållande till deras. Om du ännu inte hunnit skriva ett personligt brev så kan du få mycket ”kött på benen” och inspiration innan du skriver ditt egna.

Glöm inte bort att ett personligt brev gärna ska vara unikt eller delvis unikt för varje jobb. Eftersom du vill berätta om varför du passar för tjänsten är det inte fel att delvis skriva om en bit av det som visar på att du faktiskt tagit dig tiden. Detta är något som skiner tydligt i en ansökan.

En del tips kan du även hitta på Arbetsförmedlingen men det kan också vara sånt att som många andra kör på.