Har ni provat 5:2 dieten för att gå ner i vikt?

Det finns väl knappt någon som inte hört om 5:2 dieten där du fastar två dagar varje vecka och äter normalt de övriga fem. Men har ni provat detta själv?

Jag har börjat med dieten och kört den i en vecka nu. Jag tycker fastan är helt okej om den inte krockar med något som får mig att vilja flytta fastan. Jag kan spontant få för mig att jag vill se en gammal film, ta en fika eller kanske gå på bio på en polare. Har man då fasta just den dagen så kör man fast.

Egentligen är det inget problem för du kan enkelt flytta fastan till en annan dag, vilket gör 5: 2 dieten väldigt flexibel. Problemet som jag ser det är att du påbörjar fastan och på eftermiddagen ändras planerna och du måste börja med fastan en annan dag igen.

Jag tycker dock konceptet med 5:2 dieten är intressant och jag tror även på att kombinera det med en ketogen kost som t.ex. att äta LCHF och fasta två dagar i veckan kan vara ett ännu bättre alternativ om man vill gå ner i vikt.

Nu ska jag bara försöka få in 5:2 dieten som en vana så tt det inte blir jobbigt. Jag har ändå minst 10 kg kroppsfett jag vill bli av med.

Dieter jag tidigare provat

Jag har tidigare försökt gå ner med viktväktarnas metod där man räknar poäng, men där är vardagen så begränsad. Om du redan äter de poäng du får så kan man inte unna sig någonting utan att bryta dieten. Med 5:2 dieten behöver jag bara lyckas fasta två dagar för att att dieten ska fullföljas.

Givetvis inser jag att jag inte kan äta hur mycket som helst, men om man fastar 2 dagar i veckan så ligger man förmodligen på minst 4000 kcal i underskott. Även om man äter gott så kan man med ett par träningspass i veckan ändå gå ner i vikt.

Jag har också provat gå ner i vikt bara genom att äta mindre, men även om man räknar kalorier så är det så himla svårt. Ett kilo fett motsvarar ungefär 7500 kcal. Så du behöver en underskott på så mycket för att bli av med ett kilo fett. Om man bara ska äta lite mindre varje dag så tar det tid att se resultat och dessutom måste man varje dag kämpa med att äta mindre än vad man ska. Nej jag välkomnar 5:2 dieten…