Stimulera bebisar med babygym?

babygym

Var hemma hos min syster nyligen som fått sitt tredje barn för drygt 3 månader sedan. Det var ett mycket trevligt besök där stora delar av tiden spenderades kring köksbordet. Blir lätt så när man ska ta lite fika och kaffe och prata om allt som hänt.

När min syster och hennes man pulade i köket satt jag där och tittade på babygymmet på golvet. Det är inte första gången dessa tankar slagit mig men man undrar ju vem som kom på det och vilken forskning där finns bakom.

Utan att veta något om ämnet tycker jag ändå det såg väldigt lärorikt ut. När han är liten kan han ligga på rygg och titta på leksakerna ovanför och när han blivit lite äldre kan han ligga på mage för att träna sina muskler. Det känns ju verkligen som ett bra sätt att träna motoriken och även hjärnan på.

Nu vet jag inte alls hur forskning kring ett babygym skulle se ut. Det bästa (för resultatet) skulle väl vara att låta en grupp bebisar använda gymmet medan andra fick göra något annat för att se hur utvecklingen skiljde sig. Men det känns inhumant mot de bebisar som inte får använda gymmet om man nu tror att det verkligen hjälper utvecklingen.

Det verkar dock finnas en uppsjö olika babygym att välja mellan. Allt ifrån lite billigare varianter som kostar några hundra kronor till dyrare för över tusen kronor. Här kanske också finns skillnad och om man nu ”vet” att babygymmet är bra för bebisens utveckling så borde kanske även skillnader mellan dessa ha betydelse?

Mina tankar gick snabbt vidare till hur dyrt allting måste vara när man är förälder. Det är inte bara babygym man ska ha utan en säker spjälsäng och barnvagn. Kläder, nappar, leksaker, blöjor och mat. Allt verkar ju ha betydelse.

En sak är jag dock helt säker på. Det är viktigt att skilja på hjälpmedel och stimulans. Om något bara hjälper till så behöver det inte vara bra. Man ska också fråga vem det faktiskt hjälper. Ta blöjor t.ex. där vi i Sverige använder dem generellt sätt länge och man jämför med länder som slutar använda det mycket tidigare än oss ser man också en tydlig trend – barnen lär sig använda toaletten mycket tidigare och slutar kissa på sig tidigare.