Har du funderat på att ge ut en egen bok?

skriva egen bok

Jag vet inte om jag är den ende som känner att det blivit mycket vanligare att ge ut böcker för att stärka sitt personliga varumärke inom en bransch? Jag är själv extremt intresserad av fiske och kan väldigt mycket, men allting är på hobbynivå men man sitter på mycket kunskaper inom ämnet och har en hel del smarta knep som man skulle kunna dela med sig av.

Jag hade t.ex. inte haft något problem med att skriva en bok om fiske för nybörjare eller för de som vill ta steget mot att bli professionella. Lite korrekturläsning och så hade givetvis krävts men rent faktamässigt är jag säker på att jag kan leverera.

Egentligen kanske man har samma möjligheter inom det man jobbar med. Har man 15 år bakom sig inom en bransch så finns det möjligheter att även här skriva och ge ut en egen bok. Jag föreställer mig att om man skulle behöva söka jobb i framtiden och man i sitt CV kan visa att man gett ut en bok i ämnet så måste det vara meriterande om nu inte boken är helt åt skogen fel. Hade jag varit arbetsgivare så hade jag helt klart imponerats.

Nu är väl egentligen det största problemet att planera en boks upplägg och genomföra det så den blir komplett och användbar. Skriva 250 sidor text med planering bakom tar tid och inget man gör på ett par veckor. Det kommer helt enkelt att ta sin tid innan man kan ge ut sin egen bok.

Jag har alltid föreställt mig att det är svårt att ge ut en bok då man först måste skriva den och sen få den godkänd. Ingen vill väl satsa på min bok utan att ha läst den och tror på den? Men idag är det mycket enklare än så. Nordens största bokutgivare Vulkan är en av flera bokutgivare som gör det enkelt att ge ut en egen bok, förutsatt att du är villig att stå för produktionskostnaderna för boken.

Du kan även få hjälp med försäljning och distribution av din bok eller välja någon Print on Demand-lösning som de erbjuder där boken trycks efterhand att den efterfrågas. Även om du skulle trycka upp några hundra böcker är det inte speciellt dyrt att betala för produktionen för dessa.

Om du funderar i samma banor som mig så läs även Författarförbundets tips för oss debutanter som funderar eller ska ge ut en egen bok.