Julbak – Pepparkakor med glasyr

julbak

Idag var det julbak och pepparkaksformarna togs fram än en gång. Jag tycker det är rät trevligt att baka pepparkakor själv men det gäller att ge dem lite kärlek.

Jag brukar göra min pepparkaksdeg själv dagen innan eftersom det ändå tar lite tid i sig men det händer att jag gör allt i ett svep. Egen deg är godare än att köpa färdig om man vet vad man sysslar med och man kan få sin egen twist på receptet om man så vill.

Men att bara kavla ut och trycka i former är halva grejen bara. Det gäller att kavla ut dem så tunt man kan och här är det värt att träna lite tills man får in tekniken.

Ett tips som du kan använda dig av är att kavla ut degen på bakplåtspapper, tryck ner några formar och börja ta bort överflödig deg innan du tar bort formen. när du sedan är klar så behöver du bara flytta bakplåtspappret till plåten eller göra allt direkt på plåten om du så vill. På så sätt slipper du försöka flytta en tunn utkavlad pepparkaksdeg. Det är extremt svårt och blir sällan snyggt.

Att dekorera pepparkakorna med glasyr är kul och gör att de dels blir godare men också mycket roligare att bjuda på.

Vilket recept du väljer för degen kan vara avgörande. Vågar du prova dig fram så kanske du kan hitta ett recept som du kan ha i många år. Lycka till!