Är SMS Lån verkligen så dåligt som det sägs?

sms-lånSMS-lån är väldigt omdiskuterat och har varit i blåsväder inte bara en utan väldigt många gånger. När de först slog igenom så var lånetypen ny och inga direkta riktlinjer och lagar hade beslutats vilket gav dåliga förutsättningar för den som lånade.

Marknaden har sedan dess styrts upp en hel del och aktörerna som erbjuder SMS lån har blivit reglerade till det bättre. Det förändrar dock inte det faktum att man fortfarande kan sätta sig i klistret om man inte är medveten om vad man gör. Precis som man inte bör sätta sig i en bil och köra när man är alkoholpåverkad bör man inte ta ett sms lån om man inte vet hur ens ekonomi verkligen ser ut och att man är säkert på att man kan betala tillbaka lånet efter en månad.

Problemet som många sätter sig är att de lånar pengar med sms lån för t.ex. shopping och när de sedan får sin lön, betalar alla räkningar så kommer man ha mindre pengar över än månaden innan eftersom man nu även betalt av lånet. Om man då lånar igen så har man tagit de första stegen in i en väldigt farlig spiral neråt.

SMS lån, snabblån, mikrolån o.s.v. har alla fördelarna att de är väldigt attraktiva lån om  man betalar tillbaka efter 30 dagar. Många erbjuder t.o.m. ”gratis lån” som är helt räntefria OM du betalar tillbaka efter 30 dagar. Däremot kan du välja att betala längre fram men då kommer du även få betala ränta för lånet, vilket inte är speciellt bra.

På ekonomin.nu kan du läsa mer om sms lån och skaffa dig en uppfattning om det är ett alternativ för dig.

När är SMS lån försvarbart?

Alla har olika ekonomiska situationer och det finns tillfällen då ett SMS lån kan vara ett genomtänkt och strategiskt val. Studenter får t.ex. sitt studiebidrag i förskott vilket ställer till problem när de tar examen. Även om de fått jobb från första dagen så kommer lönen att betalas ut i efterskott vilket egentligen lämnar en månad utan pengar. Vid ett sådant tillfälle kan ett lån vara den enda rätta utvägen.

Grundregeln är att endast ta smslån om du vet att du kan betala av det nästkommande månad utan att tvingas ta ett nytt lån. Kan du inte garantera dig själv det är det förmodligen bättre att leta efter andra ekonomiska alternativ så du inte hamnar i någon skuldfälla.

På hemsidan http://smslånerbjudande.se kan du hitta mer information om sms lån och hur du går tillväga om du vill låna.